Техники на съхранение и обработване на месото
Преди да преминем към основните техники на термична (вторична) обработка на месото, ще ви дадем някои препоръки относно как да съхранявате месото и месните продукти.
Всички знаем, че месото и месните продукти могат да се съхраняват, както в хладилник, така и във фризер. Когато храната се замразява, обикновено е безопасно да се консумира и след по-дълъг от препоръчания срок, но това би се отразило на качествата и на структурата на месото. Поради тази причина, нашият екип ви препоръчва да замразявате месните продукти само в краен случай.
Срокът на годност на месните продукти зависи от вида обработка на месото (варене, опушване, сушене, печене, мелене и др.). Някои от най-често срещаните варианти са описани в таблицата по-долу.
Прясно месо
- размразявайте месото непосредствено преди употреба;
- размразявайте месото при стайна температура;
- размразявайте месото в подходящ съд за оттичане на водата и остатъчната кръв по месото;
- веднъж размразено месото, не е препоръчително да се замразява повторно.
Срокове и начин на съхранение:
В хладилник: Прясното месо трябва да се съхранява добре опаковано, за да се предпази от изсъхване. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната му опаковка в случаите, когато месото е фабрично пакетирано. Ако е невъзможно, трябва да се пакетира в полиетиленова торбичка преди да се сложи в хладилника.
Във фризер: За предпочитане е прясното месо, преди да се замрази във фризер, да се разопакова от оригиналната опаковка и да се постави в специални торбички за фризер.
В таблицата ви представяме трайността на различните видове прясно месо, в зависимост от това, дали се съхранява в хладилник или фризер:
Вид | Съхранение в хладилник | Съхранение във фризер |
---|---|---|
Месо за печене, телешко и свинско | 3 до 5 дни | 6 до 12 месеца |
Месо за печене на скара, телешко | 3 до 5 дни | 6 до 12 месеца |
Пържоли, свински | 3 до 5 дни | 4 до 8 месеца |
Мляно месо | 1 до 2 дни | 3 до 4 месеца |
Наденички, свинско месо | 1 до 2 дн | 1 до 2 месеца |
Обработено месо: Срокове и начин на съхранение.
В хладилник: Препоръчително е месото и месните продукти да се съхраняват в оригиналната им опаковка. Ако не са опаковани или вече са разопаковани, е необходимо плътно да се увият в полиетиленово или алуминиево фолио. Може да използвате и херметически затварящи се торбички или кутии.
Във фризер: Преди месото да се замрази във фризера, по-добре е да се разопакова от оригиналната опаковка и да се постави в специални торбички за фризер.
Вид | Съхранение в хладилник | Съхранение във фризер |
---|---|---|
Шунка, калъп | 7 дни | 1 до 2 месеца |
Шунка, нарязана | 3 до 5 дни | 1 до 2 месеца |
Бекон |
7 дни | 1 до 2 месеца |
Кренвирши, непакетирани | 7 дни | 1 до 2 месеца |
Кренвирши, вакуумирани | 14 дни | 1 до 2 месеца |
Пушени колбаси | 7 дни | 1 до 2 месеца |
Сухи колбаси | 2 до 3 седмици | 1 до 2 месеца |
Сурово сушени колбаси | 3 седмици | 1 до 2 месеца |
Сурово сушени колбаси, вакуум | 3 седмици |
- 8°С: готвени ястия;
- 4 - 5°С: млечни продукти и пушени месни продукти;
- 2°С: риба, месо и колбаси;
- до 10°С: плодове и зеленчуци;
- 10 - 15°С: яйца, масло, сосове и напитки.