Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай
Начало Новини и промоции Медиите за нас Eva.bg: Най-важното, когато...

Eva.bg: Най-важното, когато говорим за храни и хранене, е да го правим компетентно, достоверно и отговорно

Kiril Vatev.jpeg

Откровено казано, му имам доверие, което се изразява в избора ми да купувам продуктите на фирмата му. И досега не съм имала нито един повод да се разочаровам от качеството им. Смятам, че работи честно и че така ще отговори на въпросите ми

Г-н Вътев, може ли без Е-та в преработените храни?

Откакто светът е започнал да преработва селскостопански продукти – плодове и зеленчуци, мляко и месо, въздейства върху суровините с цел съхранение за по-дълго време. Някои от продуктите претърпяват узряване или ферментация – сирената, сурово сушените меса.

Ферментират както виното благодарение на живи микроорганизми. Така че процесът е биохимичен, каквито са и процесите в човешкия организъм. Науката изследва тези процеси и и ги пренася в обработката на храните.

За съжаление начинът на живот, и дистрибуция правят немислимо производството на храни без добавки. С целия екип на фирмата направихме обиколка из Германия, Австрия и Словения. Не видяхме нито биопродукт, нито конвенционален без натриев нитрит.
 
Известно е, че в големи количества той е отровен, но в минимални, които стриктно се контролират, не. В нашето производство той идва прецизно дозиран като нитритна сол – смес от готварска сол и натриев нитрит.

По принцип и добавките както медикаментите се препоръчват в точно определени дозировки във всички регулации – и европейски, и национални. А организмът има способността да изчиства всичко ненужно, след като усвои това, което му е необходимо, за да функционира нормално.

Има ли безвредни Е-та или всички са в графата вредни и опасни?


Няма разрешени за влагане добавки с Е-номера, които да не са тествани. С това се занимава ЕFSA (Европейска агенция по безопасност на храните), която работи с повече от 40 института в различните европейски страни. Тя изследва въздействието на тези добавки върху човешкия организъм и в списъка на Е-номерата са само разрешените за влагане вeщества в точно регламентираната пропорция.

Няма храни и медикаменти без Е-та, естествени и синтетични, много от тях се ползват вече и в готвенето. Например натриевият глутамат, който е усилвател на вкуса, масово се използва в заведенията в цял свят и в подправъчните смеси за домакинството. Той усилва вкуса, изостря апетита, кара те да ядеш повече.

Е 621 е мононатриевият глутамат. В Австрия и Словения не намерихме нито един продукт без него. Страна с развита индустрия, развит пазар и платежоспособни потребители. Никой не се занимава с тази тема там. 

Ама в Австрия в кренвиршите има месо, а тук – само съмнения...

50% от целия световен пазар на месни продукти се казва кренвирш. Затова има толкова много митове и легенди около тях. В целия свят месото в кренвиршите зависи от стандарта, който се прилага. Дадено е право на всеки производител сам да си прави рецептурата и да я пази като фирмена тайна.

Най-важното е, че е задължен да изпише на етикета какво съдържа неговият продукт. За да прочетеш правилно един етикет, е много важно да разбираш какво четеш. За месото в кренвиршите няма еднозначен отговор. Както и задължителен минимум месо. Утвърденият стандарт „Стара планина“ изисква 75% месо и 25% мазнини. Не само кренвиршът „Стара планина“ се контролира стриктно.

Собствена фирмена рецептура за всеки продукт се заверява от контролния орган, но пак не можеш да правиш, каквото си искаш, защото те контролират по съответствието на етикета и състава на продукта.

Добре де, освен от етикета може ли по друг начин да разберем дали в кренвиршите има месо?

Етикетът е водещ източник на информация. Другото е въпрос на вкус. Ако в кренвиршите няма месо, това не означава, че са вредни. Например д-р Облаков, който преподава в италианската селскостопанска академия, казва така: ако на сутринта не мога да си сваля халката от пръста, мисля какво съм ял вчера и започвам да го избягвам. Ако си вадя с лекота пръстена, значи съм се хранил с качествена храна. Това правило той прилага в Италия, където храните са с най-високо потребителско доверие в света.

Вярно ли е, че повече Е-та има в дълготрайните колбаси?

Технологичното време за производство на различните продукти е от час и половина за кренвиршите до 52 дни за пастърми и филета. Известното прошуто де Парма, испанският хамон, или пата негра – най-скъпият месен продукт в света, се произвеждат за 18 месеца. И в тях обаче има Е-та от групата на оцветителите. Защото естественият цвят на месото е грозен. Има и стабилизатори. Най-малкото сол и подправки трябва да сложиш. А подправъчните смеси се стабилизират с растителен протеин и той най-често е соев.

Значи не можем и да си помечтаем за салам без добавки.

Ако ги няма добавките, ще настанат много хранителни натравяния. Не всички процеси на развала личат веднага. Затова има доста сериозни изпитвания на срока на годност и той е застрахован с малко повече дни отколкото този, който е задължително да се обяви на опаковката. Нека да не забравяме никога и условията на съхранение, температурните режими.

Можем да направим продукти без нито една добавка, но няма да стават за гледане, камо ли за ядене. Основните добавки, които се влагат в храните въобще, са едни и същи и в колбасите, и в напитките, и в сладкарските изделия, и в лекарствата...

... и са обвинявани, че правят все повече и повече хора алергични към храните въобще, че разболяват.

Много хора мислят, че изписаните алергени на етикета предизвикват алергия, което е изключително погрешно. Етикетите имат за цел да информират хората, които страдат от определени алергии, да избягват съставките, които ги провокират.

Алергиите се дължат на отслабената ни имунна система. Нейният срив е основният фактор за развитието на раковите образувания. А най-лесно тя се срива чрез психясване на каквато си искаш тема.

За мен най-важното, когато говорим за храни и хранене, е да го правим компетентно, достоверно и отговорно. Твърде много се говори за храните у нас и за храненето, всички се упражняват в атрактивност на полето на храните. Но твърде малко се говори за основната причина за модерните болести. А тя е фрустрация, дистрес, хиподинамия, които сриват имунната система.

Искаме да обясним всичките си проблеми с храната до степен, че създаваме параноя от храна – няма по-страшно от това. Дотам ли трябва да докараме хората? Да смятат, че с храната се тровят? Истината е, че ти не си това, което ядеш, а което мислиш.

Все пак каква е вашата формула за здравословно хранене?

За да синтезира собствения си белтък, човешкият организъм се нуждае от всички аминокиселини едновременно. От тях има незаменими. И единственият хранителен продукт, който ги доставя, е месото. Да сглобиш целия набор от аминокиселини само с растителна храна, е изключително сложно, да не кажа невъзможно.

Няма понятие здравословно хранене, има балансирано, адекватно на нашия двигателен режим. Ние искаме да седим, без да помръдваме, да се храним здравословно и да нямаме холестерол. Да треперим за всичко и да сме здрави. Ама сме се вманиачили за всичко да обвиняваме храните. Да, те са сериозен фактор, но не са единственият.

Основните фактори за нашето здраве са наследственост и култура – начин на живот, от който зависи и начинът ни на хранене. Балансът движение и храна е от изключително значение. Но ние гледаме само какво и колко ядем, а не колко изразходваме. Физически труд, спорт, по-малко нерви и умерено хранене е формулата.

Е100-Е199 – оцветители. Влагат се в храните за подсилване или възстановяване на цвета. Според произхода си са естествени и синтетични.

Е200-Е299 – консерванти. Удължават срока на съхранение на продуктите, предотвратявайки развитието на микроорганизми в тях.

Е300-Е399 – антиоксиданнти. Предпазват храните от разваляне заради окисление. Според произхода си са естествени и синтетични. Най-често използваният е витамин С под формата на аскорбинова киселина.

Е400-Е499 – сгъстители, емулгатори и стабилизатори. Придават на готовия продукт консистенция, гладка разрезна повърхност, сочност, вкус и аромат.

Е500-Е599 – регулатори на киселинността. Веществата, които променят или контролират киселинността и алкалността на храните. Най-често се използват глюконоделталактон и глюконова киселина, открити като натурални съставки на меда и гроздето.

Е600-Е699 – усилватели на вкуса. Най-често се използва глутаминовата киселина и нейните соли – мононатриев глутамат.

Е1000-Е1999 – други добавки. Сред тях са нишестетата, които подобряват консистенцията на месните продукти.