Месото и женското здраве
Доц. Людмила Иванова, дм
Месото е храна, която гарантира пълноценност и хармония в диетата. То съдържа белтък с високо качество, който доставя всички необходими за организма аминокиселини (АК) и редица други ценни съставки, нужни за растежа и развитието, поддържане на работоспособността и гарантиране на нормални жизнени функции.
АК са материалът, който изгражда белтъка. Tези от тях, които организмът не може да синтезира самостоятелно се наричат „есенциални”. Единственият начин да си ги достави е чрез храната, а най-подходящата за целта храна е месото. Месото доставя триптофан, лизин и аргинин, АК особено важни за растежа, които не се съдържат в храните от растителен произход.
Ако някой се тревожи, че с месото консумира твърде много мазнини, може да бъде спокоен и да избира нетлъстите видове. Трябва да знаем, че мазнините в месото са разположени външно и вътрешно, в мускулите. При тлъстите меса мазнините са до голяма степен външно, а нетлъстите имат предимно вътрешно разположени мазнини и те са едва 2,5%, т.е. по-малко отколкото в кравето мляко. Докато тлъстите меса съдържат значително количество наситени мастни киселини, които се обвиняват за възникване на сърдечно-съдовите заболявания, нетлъстите меса внасят полезната арахидонова киселина, мастно разтворими витамини и значително количество минерални вещества.
В месото се съдържат 1,5% минерални вещества, като особено значение имат фосфорът, калият, желязото и цинкът. Фосфорът участва заедно с калция в изграждане на костите и зъбите, а желязото – в изграждане на хемоглобина, който пренася кислород до всяка човешка клетка. Желязото от месото се усвоява много по-успешно от организма в сравнение с това, което се съдържа в някои растителни храни (спанак и коприва). По този начин малко парче нетлъсто месо може да се конкурира по количество усвоено желязо с килограм коприва. Месото е богато на витамини от група В, които поддържат мускулния тонус и баланса на нервната система.
Жените се нуждаят от по-малко калории дневно, но за сметка на това тяхната храна трябва да бъде „по-плътна” – с по-високо количество желязо, фолиева киселина, цинк, мастноразтворими витамини на единица калории. Женският организъм е изложен на по-сериозен стрес – месечни кръвозагуби, бременност, кърмене и това изисква много сериозен избор на храни, които да укрепват женското здраве. Ежемесечно жената в детеродна възраст губи между 4 мг и 50 мг желязо и тези загуби трябва да се заместят в рамките на съответния месец. Именно месото може успешно да замести загубите на желязо, като осигури предпазване от анемия, добра работоспособност, работеща имунна система и розов цвят на кожата.
Месото е ключова храна в диетата на съвременната жена, която иска да е здрава и същевременно да не прекалява с калориите, а да е елегантна и работоспособна. То е концентрирана и уникална по състав храна, която може да достави всички необходими за жената хранителни вещества, без да създаде риск за здравето ù.
АК са материалът, който изгражда белтъка. Tези от тях, които организмът не може да синтезира самостоятелно се наричат „есенциални”. Единственият начин да си ги достави е чрез храната, а най-подходящата за целта храна е месото. Месото доставя триптофан, лизин и аргинин, АК особено важни за растежа, които не се съдържат в храните от растителен произход.
Ако някой се тревожи, че с месото консумира твърде много мазнини, може да бъде спокоен и да избира нетлъстите видове. Трябва да знаем, че мазнините в месото са разположени външно и вътрешно, в мускулите. При тлъстите меса мазнините са до голяма степен външно, а нетлъстите имат предимно вътрешно разположени мазнини и те са едва 2,5%, т.е. по-малко отколкото в кравето мляко. Докато тлъстите меса съдържат значително количество наситени мастни киселини, които се обвиняват за възникване на сърдечно-съдовите заболявания, нетлъстите меса внасят полезната арахидонова киселина, мастно разтворими витамини и значително количество минерални вещества.
В месото се съдържат 1,5% минерални вещества, като особено значение имат фосфорът, калият, желязото и цинкът. Фосфорът участва заедно с калция в изграждане на костите и зъбите, а желязото – в изграждане на хемоглобина, който пренася кислород до всяка човешка клетка. Желязото от месото се усвоява много по-успешно от организма в сравнение с това, което се съдържа в някои растителни храни (спанак и коприва). По този начин малко парче нетлъсто месо може да се конкурира по количество усвоено желязо с килограм коприва. Месото е богато на витамини от група В, които поддържат мускулния тонус и баланса на нервната система.
Жените се нуждаят от по-малко калории дневно, но за сметка на това тяхната храна трябва да бъде „по-плътна” – с по-високо количество желязо, фолиева киселина, цинк, мастноразтворими витамини на единица калории. Женският организъм е изложен на по-сериозен стрес – месечни кръвозагуби, бременност, кърмене и това изисква много сериозен избор на храни, които да укрепват женското здраве. Ежемесечно жената в детеродна възраст губи между 4 мг и 50 мг желязо и тези загуби трябва да се заместят в рамките на съответния месец. Именно месото може успешно да замести загубите на желязо, като осигури предпазване от анемия, добра работоспособност, работеща имунна система и розов цвят на кожата.
Месото е ключова храна в диетата на съвременната жена, която иска да е здрава и същевременно да не прекалява с калориите, а да е елегантна и работоспособна. То е концентрирана и уникална по състав храна, която може да достави всички необходими за жената хранителни вещества, без да създаде риск за здравето ù.