Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай

Здравословни храни за здравословно хранене по време на пости (2)

Зеле: Листен зеленчук, богат на активни вещества, които мобилизира ензими за борба с различни видове рак.

Здравословни свойства на зелето:

  • Зелето съдържа фитонутриенти, предпазва организма от свободните радикали които могат да увредят клетъчните мембрани. Фитонутриентите стимулират повишен синтез на ензими ангажирани в обезвреждането на токсичните вещества.
  • Зелето намалява риска от развитие на рак в белия дроб, стомаха, дебелото черво и простатата.
  • Сок от прясно сурово зеле доказано лекува язва на стомаха.
  • Зелето е богато на желязо и сяра и оттук е храна подходяща за лица с желязо дефицитна анемия и гъбични инфекции (благодарение на високото серно съдържание).
  • Зелето може да понижи серумния холестерол.
  • Зелето съдържа сулфорафан, субстанция която повишава производството на антиоксиданти и ензими обезвреждащи токсичните вещества. Сулфорафанът действува чрез стимулиране на глутатиона, най-мощният антиоксидант в тялото който подпомага черния дроб при обезвреждане на токсичните вещества.
  • Червеното зеле има повече фитонутриенти в сравнение с бялото.Съдържанието на витамин С в него е 6-8 пъти по-високо в сравнение с бялото.
  • Червеното зеле съдържа антоцианин(червен пигмент) който е антиоксидант, който запазва мозъчните клетки и по този начин предпазва от развитие на болестта на Алцхаймер.
  • Зелето е храна с висока хранителна плътност и ниско съдържание на калории, която е особено подходяща за лица, които искат да намалят теглото си: в 100 грама зеле се съдържат само 24 ккал, но 50 мг витамин С, 80 МЕ витамин А, 140 мг калий.

Как да се консумира: Леко задушено, запечено или сурово  под формата на салата както и като гарнитура в сандвичи и бургери.