2013 г. | „Тандем” празнува своята двадесета годишнина! Любопитни факти: - Двадесет години след създаването си в „Тандем” следваме същите ценности, както в началото.
Фирма „Тандем” организира първата по рода си конференция на тема „Добрата храна е сила”. „Тандем” пуска на пазара био продукти. Любопитни факти: - Първите представени продукти са био печена шунка и био пушено свинско филе.
|
2012 г. | Компанията става съосновател на Българската хранителна банка. |
2011 г. | „Тандем” разработва и пуска на пазара нова серия месни продукти от конско месо под марката „Хан Аспарух”. Любопитни факти: - Продуктите от конско месо са по-богати на белтъчини, съдържат 2 пъти по-малко холестерол, мазнини и калории.
|
2010 г. | За трети път собственикът на „Тандем” г-н Кирил Вътев е избран за Председател на асоциацията на месопреработвателите в България. Любопитни факти: - Кирил Вътев е заемал този пост още и през 1999-2004 г. През 2013 г. се оттегля, за да поеме ръководството на националния отбор по свободна борба - кадети.
|
2009 г.
| Марката „Тандем” е избрана за Superbrand („Супер марка на българския пазар") в категорията „Месни продукти”.
Любопитни факти: - През 2009 г. се провежда втората класация в сферата на потребителските стоки и услуги “Superbrand” в България. Фирма „Тандем” отново заема челното място в категорията „Месни продукти”.
|
2008 г.
| Покрит е на 100% най-високият международен стандарт за качество и безопасност на храните IFS.
Любопитни факти: - След инспекция от холандски одитор през месец януари „Тандем-В” ООД получава най-високият международен сертификат IFS за внедрена Система за управление на безопасността и качеството в производството на храни.
- От 2002 г. насам в производствената база на „Тандем” в София редовно се провеждат обучения и стажове на студенти от Университет по хранителни технологии-Пловдив, Ветеринарномедицински факултет към Лесотехнически университет, Медицински университет и ученици от Техникум по месото – София.
|
2007 г.
| В Габрово фирма „Тандем” открива специализирано предприятие за традиционни български сурово-сушени колбаси и деликатеси.
Любопитни факти: - В отговор на увеличаващия се интерес към продуктите с марка Тандем, компанията се кооперира с Радослав Блажев и отваря в Габрово специализирано предприятие за производство на традиционни, български сурово-сушени колбаси и деликатеси.
|
2006 г. | Марката „Тандем” е отличена за Superbrand („Супер марка на българския пазар”) за 2007 година.
Любопитни факти: - Компанията е избрана за лидер в категорията „Производители на месо” от световната организация Superbrands. Критериите за оценка на организацията са: влияние на марката, доверие на потребителите, привързаност на клиентите към марката и общо одобрение на пазара.
- „Тандем” е посетена от всички европейски инспекции, делегации и медии, наблюдаващи готовността на България за членство в ЕС.
|
2004 - 2005 г.
| Компанията извършва организационно преструктуриране.
Любопитни факти: - Компанията се преструктурира: кланицата се отделя в самостоятелно дружество „Тандем-Попово”ООД с Тодор Вътев и Валентин Русчев, в „Тандем-В” ООД остават баща и син Кирил и Дамян Вътеви. Назначават се осем току що дипломирани технолози от УХТ-Пловдив. Извършва организационно преструктуриране на следните отдели: Маркетинг, Производство, Търговски, Логистика, Технически и Администрация.
|
2003 г.
| „Тандем” получава ветеринарно-санитарна оторизация за свободна търговия на европейския пазар. |
2002 г.
| Влиза в експлоатация първото за България месопреработвателно предприятие със собствена лаборатория, построено на зелено по европейски стандарти
Любопитни факти: - Пуска се в експлоатация ново, модерно предприятие, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания на европейското и национално законодателство за производство на висококачествени месни продукти.
Новоизграденото предприятие на Тандем стартира с: - Внедряване на ERP-система, която гарантира стриктна отчетност и цялостна проследяемост на продукцията; - Въведени са: Система за видео-наблюдение; Система за контрол на достъпа; Система за Термо-контрол; Добри производствени практики; НАССР-система;
- Собствена лаборатория за контрол на всички етапи от производствения процес-суровини, междинен контрол, готовата продукция. - Фирма „Тандем” е отличена от Съюза „Произведено в България” за Български производител на годината и получава награда „Златна мартеница”.
|
2001 г.
| Закупува се кланицата в с. Дриново, започва строителство по втори проект за ново предприятие в София
Любопитни факти: - Тандем закупува кланицата в с. Дриново. Същевременно екипът на фирмата работи усилено над втори проект за строителство на нов завод.
|
1999 г.
| Проектът на световно известния проектант, макар да отговаря на европейските стандарти, не получава разрешение за строителство на ново, съвременно предприятие в град София
Любопитни факти: - Проектът на Йозеф Фалкенщайн за нов, модерен завод на „Тандем” отговаря на всички европейски стандарти, но въпреки това е отхвърлен от българските власти, защото не отговаря на тогавашните БДС.
- От 1999 г. до 2004 г. управителят на Тандем - Кирил Вътев е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
|
1998 г.
| „Тандем” закупува терен за ново предприятие в София и започва проектиране
Любопитни факти: - „Тандем” закупува терен за изграждане на ново предприятие в София. Привлича за свой проектант немското бюро „Falkenstein- архитекти и инженери” - световно име с реализирани над 200 проекта на заводи за месодобив и месопреработка в Западна Европа, Бразилия и Чили. Собственикът Йозеф Фалкенщайн е главен консултант на Световната банка по проекти, свързани с месодобив и месопреработване.
|
1997 г.
| Компанията започва собствен месодобив в кланица под наем
Любопитни факти: - За да се гарантира производството с прясно българско свинско и телешко месо „Тандем” наема кланица в с. Дриново, община Попово.
|
1996 г.
| „Тандем” се справя успешно в условията на криза за месо
Любопитни факти: - Дефицитът на качествено месо принуждава компанията да изкупува животни за месодобив.
|
1995 г.
| Разширяване на асортимента, първо производство на варена шунка
Любопитни факти: - Под ръководството на френски технолог, започва производството на варена шунка, създадена по специална рецепта, съобразена с българския вкус.
- В стремежа да отговаря на нарастващото клиентско търсене, фирмата разширява асортимента си до 400 артикула и заема лидерски позиции в търговската мрежа на София.
- Появата на имитатори на „Тандем” принуждава компанията първа да брандира обвивките и опаковките на продуктите си.
|
1994 г.
| Навлизане на пазара в София
Любопитни факти: - Компанията бързо се утвърждава на българския пазар чрез продукти по традиционни български рецепти без компромиси в качеството. Името и` става символ за висококачествени месни продукти и точност в отношенията с бизнес партньори и банки. Първите и най- популярни артикули са кайма и кренвирши, като постепенно портфолиото на „Тандем” се разширява до 80 продукта.
|
8 декември 1993 г. | Създадена е компания „Тандем-В” ООД
Любопитни факти: - Месопреработвателна фирма „Тандем-В” ООД е регистрирана, собственост на братя Кирил и Тодор Вътеви. Дейността започва в сграда под наем и два леки автомобила „Трабант”.
- Закупени са машини на старо чрез банков кредит срещу ипотека на жилище.
- Първо производство – 30 кг кайма и 10 кг шишчета. Тандем за първи път в България пуска на пазара кайма в тарелка с прозрачно стреч фолио.
|