Тандем - произвежда висококачествени месни продукти и деликатеси - филе, колбаси, сушени деликатеси, шунка, кренвирши, бекон и др. Страницата на Тандем предлага множество съвети за здравословно хранене, диети, рецепти и полезна информация за пълноценно и здравословно хранене.
Tandem on Facebook
Размер на шрифта Отпечатай
Начало За нас История на фирмата

История на фирмата

2013 г. „Тандем” празнува своята двадесета годишнина!

Любопитни факти:
  • Двадесет години след създаването си в „Тандем” следваме същите ценности, както в началото.
Фирма „Тандем” организира първата по рода си конференция на тема „Добрата храна е сила”.

„Тандем” пуска на пазара био продукти.

Любопитни факти:
  • Първите представени продукти са био печена шунка и био пушено свинско филе.
2012 г. Компанията става съосновател на Българската хранителна банка.
2011 г. „Тандем” разработва и пуска на пазара нова серия месни продукти от конско месо под марката „Хан Аспарух”.

Любопитни факти:
  • Продуктите от конско месо са по-богати на белтъчини, съдържат 2 пъти по-малко холестерол, мазнини и калории.
2010 г. За трети път собственикът на „Тандем” г-н Кирил Вътев е избран за Председател на асоциацията на месопреработвателите в България.

Любопитни факти:
  • Кирил Вътев е заемал този пост още и през 1999-2004 г. През 2013 г. се оттегля, за да поеме ръководството на националния отбор по свободна борба - кадети.
2009 г.
Марката „Тандем” е избрана за Superbrand (Супер марка на българския пазар") в категорията „Месни продукти”.

Любопитни факти:
  • През 2009 г. се провежда втората класация в сферата на потребителските стоки и услуги “Superbrand” в България. Фирма „Тандем” отново заема челното място в категорията „Месни продукти”.
2008 г.
Покрит е на 100% най-високият международен стандарт за качество и безопасност на храните IFS.

Любопитни факти:
  • След инспекция от холандски одитор през месец януари „Тандем-В” ООД получава най-високият международен сертификат IFS за внедрена Система за управление на безопасността и качеството в производството на храни.
  • От 2002 г. насам в производствената база на „Тандем” в София редовно се провеждат обучения и стажове на студенти от Университет по хранителни технологии-Пловдив, Ветеринарномедицински факултет към Лесотехнически университет, Медицински университет и ученици от Техникум по месото – София.
2007 г.
В Габрово фирма „Тандем” открива специализирано предприятие за традиционни български сурово-сушени колбаси и деликатеси.

Любопитни факти:
  • В отговор на увеличаващия се интерес към продуктите с марка Тандем, компанията се кооперира с Радослав Блажев и отваря в Габрово специализирано предприятие за производство на традиционни, български сурово-сушени колбаси и деликатеси.
2006 г. Марката „Тандем” е отличена за Superbrand („Супер марка на българския пазар”) за 2007 година.

Любопитни факти:
  • Компанията е избрана за лидер в категорията „Производители на месо” от световната организация Superbrands. Критериите за оценка на организацията са: влияние на марката, доверие на потребителите, привързаност на клиентите към марката и общо одобрение на пазара.
  • „Тандем” е посетена от всички европейски инспекции, делегации и медии, наблюдаващи готовността на България за членство в ЕС.
2004 - 2005 г.
Компанията извършва организационно преструктуриране.

Любопитни факти:
  • Компанията се преструктурира: кланицата се отделя в самостоятелно дружество „Тандем-Попово”ООД с Тодор Вътев и Валентин Русчев, в „Тандем-В” ООД остават баща и син Кирил и Дамян Вътеви. Назначават се осем току що дипломирани технолози от УХТ-Пловдив. Извършва организационно преструктуриране на следните отдели: Маркетинг, Производство, Търговски, Логистика, Технически и Администрация.
2003 г.
„Тандем” получава ветеринарно-санитарна оторизация за свободна търговия на европейския пазар.
2002 г.
Влиза в експлоатация първото за България месопреработвателно предприятие със собствена лаборатория, построено на зелено по европейски стандарти

Любопитни факти:
  • Пуска се в експлоатация ново, модерно предприятие, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания на европейското и национално законодателство за производство на висококачествени месни продукти.
Новоизграденото предприятие на Тандем стартира с:
- Внедряване на ERP-система, която гарантира стриктна отчетност и цялостна проследяемост на продукцията;
- Въведени са:
Система за видео-наблюдение;
Система за контрол на достъпа;
Система за Термо-контрол;
Добри производствени практики;
НАССР-система;
- Собствена лаборатория за контрол на всички етапи от производствения процес-суровини, междинен контрол, готовата продукция.
  • Фирма „Тандем” е отличена от Съюза „Произведено в България” за Български производител на годината и получава награда „Златна мартеница”.
2001 г.
Закупува се кланицата в с. Дриново, започва строителство по втори проект за ново предприятие в София

Любопитни факти:
  • Тандем закупува кланицата в с. Дриново. Същевременно екипът на фирмата работи усилено над втори проект за строителство на нов завод.
1999 г.
Проектът на световно известния проектант, макар да отговаря на европейските стандарти, не получава разрешение за строителство на ново, съвременно предприятие в град София

Любопитни факти:
  • Проектът на Йозеф Фалкенщайн за нов, модерен завод на „Тандем” отговаря на всички европейски стандарти, но въпреки това е отхвърлен от българските власти, защото не отговаря на тогавашните БДС.
  • От 1999 г. до 2004 г. управителят на Тандем - Кирил Вътев е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
1998 г.
„Тандем” закупува терен за ново предприятие в София и започва проектиране

Любопитни факти:
  • „Тандем” закупува терен за изграждане на ново предприятие в София. Привлича за свой проектант немското бюро „Falkenstein- архитекти и инженери” - световно име с реализирани над 200 проекта на заводи за месодобив и месопреработка в Западна Европа, Бразилия и Чили. Собственикът Йозеф Фалкенщайн е главен консултант на Световната банка по проекти, свързани с месодобив и месопреработване.
1997 г.
Компанията започва собствен месодобив в кланица под наем

Любопитни факти:
  • За да се гарантира производството с прясно българско свинско и телешко месо „Тандем” наема кланица в с. Дриново, община Попово.
1996 г.
„Тандем” се справя успешно в условията на криза за месо

Любопитни факти:
  • Дефицитът на качествено месо принуждава компанията да изкупува животни за месодобив.
1995 г.
Разширяване на асортимента, първо производство на варена шунка

Любопитни факти:
  • Под ръководството на френски технолог, започва производството на варена шунка, създадена по специална рецепта, съобразена с българския вкус.
  • В стремежа да отговаря на нарастващото клиентско търсене, фирмата разширява асортимента си до 400 артикула и заема лидерски позиции в търговската мрежа на София.
  • Появата на имитатори на „Тандем” принуждава компанията първа да брандира обвивките и опаковките на продуктите си.
1994 г.
Навлизане на пазара в София

Любопитни факти:
  • Компанията бързо се утвърждава на българския пазар чрез продукти по традиционни български рецепти без компромиси в качеството. Името и` става символ за висококачествени месни продукти и точност в отношенията с бизнес партньори и банки. Първите и най- популярни артикули са кайма и кренвирши, като постепенно портфолиото на „Тандем” се разширява до 80 продукта.
8 декември 1993 г. Създадена е компания „Тандем-В” ООД

Любопитни факти:
  • Месопреработвателна фирма „Тандем-В” ООД е регистрирана, собственост на братя Кирил и Тодор Вътеви. Дейността започва в сграда под наем и два леки автомобила „Трабант”.
  • Закупени са машини на старо чрез банков кредит срещу ипотека на жилище.
  • Първо производство – 30 кг кайма и 10 кг шишчета. Тандем за първи път в България пуска на пазара кайма в тарелка с прозрачно стреч фолио.